2006

Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.

VIIDES TOIMINTAVUOSI 

  • Aution riihi siirrettiin museoalueelle 
  • Koulumuseo valmistui ja otettiin käyttöön
  • Museoesineitä luetteloitiin
  • Toisen kirjoituskilpailun "Koulumuistoja" voitti Timo Särkinen
  • Kukko-tuuliviirit valmistuivat myyntiin 

 

TOIMINTAKERTOMUS 2006

5. toimintakausi


 

JOHTOKUNTA

 

Yhdistyksen toimintaa suunnittelevassa ja johtavassa johto-kunnassa oli puheenjohtajan lisäksi kahdeksan jäsentä. Lisäksi johtokunnan työskentelyyn osallistui sihteeri.

 

Johtokunta piti toimintakautenaan kuusi (6) kokousta. Ensimmäinen, maaliskuussa pidetty kokous oli Aaro Leppäsen kotona, toinen, toukokuun kokous Palvelukeskuksessa, jossa Pirkko ja Lauri tarjosivat ruoan. Kolmas kokous pidettiin heinäkuussa koulumuseolla ja neljäs, syyskuun kokous Korkeatuvalla. Loput kaksi kokousta pidettiin kirjastossa. Lisäksi pidettiin lakimääräiset kokoukset, joihin jäsenet ja jäseneksihaluavat voivat osallistua. Aholla, käsityökerho Wingerporin tiloissa pidettyyn kevätkokoukseen 26.3. osallistui 16 jäsentä ja 26.11. pidettyyn syyskokoukseen 12 jäsentä. Molempien kokouksien puheenjohtajana toimi Yrjö Havas.

 

Osallistumisaktiivisuus (johtokunta, yleiset, yht.

 

Puheenjohtaja Risto Piispanen 6 2 8

Varapuheenjohtaja Aaro Leppänen 6 2 8

Rahastonhoitaja Ilari Kotilainen 4 2 6

Muut jäsenet: Eeva Härmälä 3 0 3

Lauri Kinnunen 5 1 6

Helena Lehto 2 1 3

Leena Oinonen 6 2 8

Ahti Särkinen 6 2 8

Olli Turpeinen 4 2 6

Sihteeri Pirkko Korpiaho-Hakala 6 2 8

 

MUSEOTOIMINTA VILJAMAKASIINILLA

 

Museo oli säännöllisesti auki kolmatta kesää kunnan ja kotiseutuyhdistyksen yhteistyönä.

 

Museon siivoustalkoot pidettiin 29.5.


 Museo oli auki 28.6. – 30.7. keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin klo 13-16, yhteensä 42 tuntia. Kävijöitä kesän aikana oli vieraskirjan mukaan 212.


 Oppaina toimivat opiskelijat Eeva Karppanen, Karoliina Taipale ja Piia Sagulin sekä johtokunnan jäsenet.

 

AUTION RIIHEN SIIRTO

 

Aution riihi purettiin ja siirrettiin 11. elokuuta. Syyskuussa talkoomiehet lajittelivat puut ja tekivät kivijalan seurakunnan lahjoittamista ylimääräisistä särkykivistä. Runko pystytettiin Jussi Korven avustuksella (myös siirto) 25.9., mukana talkoissa Ahti Särkisen, Olli Turpeisen, Risto Piispasen ja Lauri Kinnusen lisäksi Kaino Kinnunen, Sulo Kotilainen ja Esko Rouhiainen.

 

MUSEOESINEISTÖN LUETTELOINTI


Museovirasto myönsi 1 500 euroa museoesineistön luettelointiin. Luettelointia aloiteltiin syksyllä. Hanke sai lisäaikaa ja luettelointityö jatkuu v. 2007.
 

MUSEOPÄIVÄ

 

12. heinäkuuta yhdistys järjesti museopäivän viljamakasiinilla. Päivän aikana sai tutustua museoon ja sen esineistöön sekä osallistua hevosenkengänheittoon. Käsityökerho Wingepori esitteli toimintaansa ja järjesti arpajaiset. Kävijöitä oli vieraskirjan mukaan 97.

 

KOULUMUSEO

 

Risto Piispasen aloitteesta sivistystoimenlautakunta päätti alkaa toteuttamaan koulumuseota eli kunnostamaan Valoharjun koulua ja keräämään vanhaa koulumateriaalia yksiin tiloihin. Käytännössä hanke kaatui jo toteutusvaiheessa kotiseutuyhdistykselle, joka myös jatkossa hoitaa koulumuseon osana museotoimintaa. Puheenjohtajan talkoopanos Valoharjun kunnostamisessa koulumuseoksi oli merkittävä.


Koulumuseon avajaiset pidettiin 17. heinäkuuta. Se oli avoinna 54 tuntia, jona aikana kävijöitä oli 138.


Kotiseutuyhdistys sai 5 000 euroa Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen kulttuurirahastosta koulumuseon perustamiseen ja kehittämiseen. Apurahat jaettiin 1. lokakuuta Kinnulassa. Raha saatiin tilille tammikuussa 2007 ja se tullaan käyttämään vuoden 2007 aikana koulumuseon kehittämiseen.

 

KOTISEUTURETKI

 

Kotiseuturetki tehtiin 15. heinäkuuta ja se tehtiin Kinnulan suuntaan. Retken tutustumiskohteet olivat

  • Kinnulan kirkko

  • taideateljee Storck, Kinnula

  • kotiseutupäivät museolla, Lestijärvi

  • Valkeisen leirintäalue, Lestijärvi ja

  • Laakso/Eija ja Matti Kotilainen, Kivijärvi.

Retken hintaan sisältyi paitsi sisäänpääsymaksu Storckin ateljeeseen ja ruokailu Lestijärvellä, myös linja-autokyyditys, mehu, opastukset ja kahvit Laaksolla. Osallistujia oli 43.


KÄSITYÖKERHO WINGERBORG

 

Käsityökerho Wingerborgin toiminta jatkui ja kerho toimi Aholla säännöllisesti maanantaisin ja keskiviikkoisin, yhteensä 8 viikkotuntia, koko vuoden kesätaukoa lukuunottamatta. Kokoontumisia oli noin 40-50 kertaa, joissa paikalla keskimäärin 12 käsityöntaitajaa. Johtokunnasta vastuuhenkilönä oli Leena Oinonen, jonka ideasta Wingerborg sai MSL:n tukea toimintaansa.

 

Paitsi että kerhon toiminnalla ja tilaisuuksilla on sosiaalinen tilaus, kerhossa on valmistettu käsitöitä mm. arpajaisiin, joita järjestettiin kevätkokouksessa, Kukkomarkkinoilla, kotiseuturetkellä ja joulumarkkinoilla. Hallinnon ja talouden selkiyttämiseksi käsityökerho avasi oman tilin 28.11. ja se toimii nyt hallinnollisesti itsenäisenä yksikkönä.


KIRJOITUSKILPAILU

 

Kotiseutuyhdistyksen toinen kirjoituskilpailu kesti 26.6. - 30.9. Aiheena oli ”Koulumuistoja”. Tavoitteena oli sekä kerätä kivijärveläistä muistitietoa – erityisesti koulumuseotoimintaa varten - että saada aineistoa seuraavaan kotiseutulehteen.

 

Viisihenkinen raati, johon kuuluivat Risto Piispanen ja Pirkko Korpiaho-Hakala kotiseutuyhdistyksestä, Leena Perälä ja Kyllikki Männikkö kirjallisuuspiiristä ja Anita Paananen sivistystoimesta, arvioi kirjoitukset nimettöminä.

 

Tulokset julkistettiin yhdistyksen syyskokouksessa kirjastossa 26.11. Kilpailun voitti Timo Särkinen (100 €) ja toiseksi tuli Yrjö Havas (50 €). Lisäksi lunastettiin 20 eurolla yhdistyksen käyttöön Heikki Piispasen, Ahti Poikolaisen ja Hilja Thorströmin kirjoitukset. Kaikki viisi kirjoitusta julkaistiin Kotiportti 3-lehdessä.

 

KOTIPORTTI 3

 

Jouluksi 2004 ja 2005 ilmestyneet Kotiportti-lehdet saivat jatkoa vuonna 2006. Nuotanvetäjä-kantinen Kotiportti 3 -lehti tuli myyntiin joulumarkkinoille 9.12. Lehden päätoimitti Pirkko Korpiaho-Hakala ja taittoi Ilari Kotilainen ja lehti painettiin tarjousten perusteella Kirjapaino Ässässä Vaajakoskella. Edelliseen lehteen verrattuna sivumäärä lisääntyi kuudellatoista ja painos (400) pysyi samana.

 

Kotiportti 3 -lehteä ehdittiin myydä julkaisuvuonna 287 kpl (vrt. KP1 181/36, KP2 276). Lehden ahkerin myyjä oli Ahti Särkinen.

 

MUUTA

 

Huhtikuussa saatiin sivistystoimenlautakunnan myöntämää kulttuuriavustusta 600 euroa.

 

Toukokuussa lukuvuoden päätös-tilaisuudessa muistettiin 30 euron stipendillä yhtä koulunsa päättävää kotiseutuhenkistä oppilasta, Eeva Karppasta.

 

Kukko-tuuliviirejä hankittiin myyntiin ja ensimmäisenä vuonna niitä meni kaupaksi 4 kpl.


Kotiseutuyhdistys osallistui 9.12. Tenholan koulussa pidettyihin joulumarkkinoihin, jossa mm. myytiin tuoretta Kotiportti-lehteä.

 

Joulukuussa johtokunta ruokaili Palvelukeskuksessa. Puheenjohtaja kertasi vuoden tapahtumia ja kiitti johtokuntaa aktiivisesta ja hyvästä toiminnasta.

 

Jäseniä, joita oli vuoden lopussa noin 120, muistettiin laadukkailla kuulakärkikynillä jäsenmaksulomakkeen lähettämisen yhteydessä.